Mire szeretnél keresni?

Judo

Mit érdemes tudni erről a sportágról?

A judo, azaz más néven cselgáncs, egy japán eredetű küzdősport. A sportág alapja a tisztelet. A test a test elleni küzdelem jellemzi. A küzdőtér neve a tatami, ezen zajlik a küzdelem két versenyző között. A sportolók judo ruhát viselnek, ami kék és fehér színű, és egy övvel van összekötve. A judósok különböző szinteket érhetnek el, öveket szerezhetnek meg. A legmagasabb övfokozat a fekete, emellett létezik még barna, kék, zöld, narancssárga, citromsárga és a legalacsonyabb a fehér övfokozat, melyet a kezdő cselgáncsozók hordanak.

Mikor érdemes elkezdeni?

A judót már 5 éves korban érdemes elkezdeni, amikor még az edzések játékosságán van a hangsúly, hogy a gyermek megszeresse a mozgást és magabiztos testképe legyen. Az óvodás edzések célja a játékos mozgásfejlesztés, az egyensúly javítása, melyhez a judo kiváló alapot biztosít. Az alapok az esések megtanulásával kezdődnek, hiszen ez a sportág, de talán minden sportág alapja. Az edzések elmaradhatatlan része a csapatos játék is, így igazi kis közösség formálódik.

Milyen képességeket fejleszt a judo?

A judo segít a képi gondolkodásban, vizuálisabbak lesznek a gyerekek társaiknál. A mindennapos tevékenykedéseik során a jobb agyfélteke működését egyensúlyba hozzák a ballal. Így könnyebben tudnak logikai szinten gondolkodni, ami segít a tanulásban és a későbbi életükben is nagy hasznukra válik. Lelkileg megerősít és önfegyelemre tanít. A szellemi képességek mellett fejleszti az erő-és állóképességet, valamint a koordinációs képességet. 

Kinek ajánlott?

A judo kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott. Gyermekkorban már akkor is látványos fejlődést lehet elérni, ha csak pár évig űzi a gyermek ezt a sportágat. Sokan váltanak a cselgáncs után más mozgásformára, melyekhez a judo által már elsajátítják az alapokat, és sikeresek tudnak lenni más sportágakban.

Milyen veszélyei vannak?

Ahogy minden sportágban, a judóban is fennáll a sérülés veszélye. A helyes eséstechnikák elsajátítása mellett kisebb a sérülések veszélye. A veszélyesebb technikákat, mint a karfeszítés vagy fojtás, felnőtt korban tanítják és alkalmazzák.

Milyen felszerelésre van szükség?

A sportághoz szükséges beszerezni a judo ruhát, az úgynevezett Judogit (nadrág, öv,kabát.) A judo kezdőként nem jár jelentősebb kiadásokkal. A ruha mellett az egyesületek részére havi tagdíjjal kell csak számolni. A legtöbb egyesület havi szintű támogatást kap a versenyeztetésre, edzőtáborokra, így kedvező áron, vagy akár ingyen tudnak versenyekre, táborokba járni a gyerekek.

Egyesület Samurai Judo

Egyesület Samurai Judo

A klub több általános iskolával van kapcsolatban, ahol a tanulók számára – közhasznú tevékenységként - délelőtti iskolai testnevelés keretében judót oktatnak ingyenesen. Így megkönnyítik a mindennapos testnevelésből eredő óriási teremhiánnyal küzdő iskolaigazgatók...

Egyesület Budai Judo Akadémia

Egyesület Budai Judo Akadémia

Mi a budai judo akadémián azt valljuk, hogy az egészséges életmód mindenkinek jár. Tudásszinttől és életkortól függetlenül nyitottuk meg kapuinkat a sportolni vágyók számára. 0 éves kortól a szép korúakig biztosítunk kiváló programokat kiváló edzőkkel, az egész család...