Egy igen izgalmas témát hoztunk az első őszi hónapra, ez pedig a kollagén. Aki sportol, vagy bármilyen mozgást végez rendszeresen, az tudja, hogy mennyire oda kell figyelni izmaink, csontjaink, ízületeink védelmére. Épp ezért is fontos tudni azt, hogy hogyan tudjuk támogatni testünket akár külső, akár belső módszerekkel, hogy a mozgás valódi örömet okozzon, ne sérüljünk le, illetve a kor előrehaladtával mit tehetünk azért, hogy egészséges bőrrel, csontozattal rendelkezzünk.

A kollagén, amely egy természetes fehérje, ami a szervek és a szövetek rugalmasságát hivatott biztosítani, építi a porcokat és az ízületeket, hajat, a bőrt, a körmöket, és minden létfontosságú szervünket.

Sajnos, ahogy a korunk előrehalad, úgy termelődik belőle egyre kevesebb. Így az öregedési folyamatok mellett kihat az egész testünk egészségi állapotára is.

A kollagén, mint egy „ragasztóként” működik a testben – összetartja azt. A szó maga is a görög „kólla” szóból ered, ami ragasztót jelent.

A bőrünk nagy részét kollagén és víz alkotja. A kollagén a bőr fő protenije. Ha a vizet kizárjuk, akkor a kollagén adja a bőr száraz tömegének 80-90%-át. Testünk természetes úton hozza létre a kollagént, de az évek múlásával ez fokozatosan csökken. Nagyjából 20 éves korunk után elkezdődik ez a folyamat és 50-60 éves korra szinte teljesen leáll. Nők és férfiak esetében a kollagénszint eltérő. Az biztos, hogy a nőknél ez a szint alacsonyabb, és náluk még inkább kényesebb téma ez, hiszen ez már esztétikai szempontból is igen érzékenyen érinti őket. A bőr egészsége és rugalmasságát adó kollagén tehát láthatjuk, hogy mennyire fontos szerepet játszik életünk során. A legfontosabbakat kiemelve:

 • csontok, fogak felépítése
 • inak, izmok erőssége
 • szem tömörsége

Mit csinál a kollagén?

Rostos hálózatot képez a testben, egy zselatinszerű anyag, mintegy összeragasztja a csontvázat a lágy szövetekkel, valamint összeköti az izmokat, a porcokat és a szalagokat.

Mi az, ami a kollagéncsökkenést gyorsíthatja?

Az első jelek arra, hogy kevesebb a kollagénszint, amikor a bőr kevesebb vizet raktároz, elvékonyodik, törékennyé válik és megjelennek az első ráncok.  Ehhez néhány természetes tényező is hozzájárul:

 • egészségtelen táplálkozás
 • napsugárzás
 • dohányzás
 • túlzott alkohol –és kávéfogyasztás
 • stresszes életmód
 • folyamatos intenzív fizikai megterhelés

Amikor azt érezzük, hogy csökken az erőnlétünk, a csontok és az izmok, ízületek gyengülnek, ekkor a mozgás is már nehezebben megy, a hajolgatás, a lépcsőzés, a futás vagy kisebb fizikai tevékenységnél is már jelzi a testünk, hogy változás állt be.

Alvás és a kollagén összefüggése – jó, ha tudjuk

Az anyagcsere-folyamatok döntő többsége alvás közben zajlik. A legtöbb kollagén a test regenerálódásakor termelődik. Az ízületek, az izmok és a bőr, valamint a különböző szervek fehérjeszintézise ekkor a legintenzívebb.

Mit tehetünk, hogyan pótolhatjuk, és mivel fokozhatjuk a kollagéntermelést?

A kollagén aminosavakból épül fel, főként állati eredetű élelmiszerekben, halak inaiban, bőrében, húsokban, csontjaiban, porcaiban található meg, de hüvelyes növényi fehérje és többféle növényi zöldség is részt vesz a kollagéntermelésben. Ha ennél tovább szeretnénk növelni a kollagénszintünket, akkor ajánlott étrendkiegészítőkkel is biztosítani a megfelelő szintet.

Néhány tipp a legfontosabb kollagénben gazdag ételekből:

 • csontleves
 • tojás
 • tőkehal
 • zselatin
 • spirulina alga

Összességében elmondhatjuk, hogy a kollagén a szervezet egy kulcsfontosságú fehérjéje, ami nem csupán a bőrünk, de ízületeink és egyéb szöveteink rugalmasságához is nélkülözhetetlen. Bár az időt meg nem állíthatjuk, a rendszeres testmozgással, bármilyen általunk kedvelt sportolással, és megfelelő táplálkozással már nagy lépést tehetünk ahhoz, hogy a megfelelő kollagénszintet fenntarthassuk. Az Összefogás 11. Sportegyesületnél mi kivétel nélkül mind ebben hiszünk, és arra bíztatunk Téged is, ha tudod, kövess minket sporteseményeinken. Akár online, akár személyes sportprogramokról legyen szó, mi sok szeretettel várunk. Ne feledd! Sose késő elkezdeni!

https://www.facebook.com/osszefogasxise