A lépcsőzés erős tüdőt, fiatalos vérkeringést és szellemi frissességet is hozhat a fogyás mellett

A lépcsőzés egyre inkább teret kap a napi testedzésekben. Nem véletlenül, hiszen számos egészségügyi előnye van ennek a mozgásformának. A lépcsőzés lépéselőnyt jelenthet, ha az egészségünkről vagy a kondink megőrzéséről van szó, és nem kell egy felhőkarcoló tetejére lépcsőzni azért, hogy megérje.

Ráadásul a lépcsőzés ma már nemzetközileg is elismert sport, külföldön rendszeresen szerveznek toronyfutásokat, ahol próbára teheti bárki erejét és kitartását.

Mi az a lépcsőzés?

A lépcsőzés egyfajta vertikális edzés, és ahogy a nevéből adódik- ez egy felfelé  haladó séta vagy inkább futás, mely során egy lépcsőn haladunk felfelé. Ez lehet a napi edzésrutinba beépített elem- például mindennap gyalog megyünk fel az ötödik emeletre, mert ott lakunk és szándékosan nem használjuk a liftet. Ám lehet célzott edzés is, amikor egy bizonyos helyszínt választunk edzés céljából.

 Ám nem élvezetesebb felszaladni egy épület tetejére és utána onnan csodálni a panorámát?

A lépcsőzés megerőltető lehet – ezt mindannyian tapasztaljuk és ha edzésre adjuk a fejünket, akkor legyünk tisztában azzal, hogy ez a sport leginkább a szív- és érrendszert  valamint a légzőrendszert célozza meg. Kitartásra is szükségünk lesz, mert a testtömeget a vízszintes talajon végzett edzésekkel ellentétben függőlegesen felfelé, a gravitációval szembe kell emelni.

A lépcsőzést- attól függően, hogy csak sétálunk vagy futunk kétféle edzésformába sorolhatjuk be:

  • Ha sétálunk vagy csak lassú kocogással haladunk felfelé, akkor az inkább egy aerob, állóképességi gyakorlatnak számít.
  • A lépcsős sprint ezzel szemben egy anaerob gyakorlat, amely az izomerőt célozza meg.

Ami biztos, a lépcsőzés – ha okosan, a korunknak, aktuális állapotunknak, állóképességünknek megfelelő módon- tesszük, nagyon sok pozitív hatást hozhat. Hiszen erősíti az izmokat és a vázrendszert, növeli az oxigénfelvételét a szervezetnek és nem mellesleg kőkemény pospsi izmokat generál.

De nézzük mindezt kicsit bővebben:

Jó hatással van a vérkeringésre, így csökkentheti a magas vérnyomást, a vércukorszintet valamint a koleszterin szintet is.  Így csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatát.

A mindennapi lépcsőzés, és ez már napi egy-két emelet megmászása is lehet- olyan intenzív edzéssorozatnak tekinthető, amely megakadályozhatja az anyagcsere-betegségeket.

A lépcsőzés mindemellett emeli az endorfin szintjét a szervezetben és nem csak kellemes érzéseket okoz, de további mozgásra is ösztönözhet. Ám további előnye például a kognitív funkciók javulásában is tetten érhető. Azok az idősebb emberek, akik napi szinten vállalják (akár lassú sétával) a lépcsőzést a liftezés helyett, egyértelműen élénkebb szellemi működést tapasztalnak és mutatnak kifelé, mint mindazok, akik a liftet választják.

Fogyhatunk tőle!

Alapvetően az étkezési szokások megváltoztatása- például a túlzott kalória bevitel csökkentése a fogyás fő mozgatórugója, de a testmozgás erőteljesen támogatja erőfeszítéseinket azzal, hogy növeli a nap folyamán elégetett kalóriákat. 

A lépcsőzés körülbelül 432 kalóriát éget el óránként– ám ez egy olyan adat, ami csak példaként szolgál- egy hétköznapi ember, aki most vág bele teste edzésébe, nem valószínű, hogy egy egész órán át szuper-intenzív edzés formájában egy teljes órát rohan felfelé a lépcsőn.

Hány perc lépcsőzés hozhat jó eredményt?

Abszolút az aktuális edzettségi szinttől függ, hogy mennyi ideig, milyen gyorsan és hány lépcsőt kell megmásznia egy mérsékelt vagy intenzív edzéshez az embernek. Egy most kezdő lépcsős edzés indulhat öt perc lépcsőzéssel, nagyon lassan, nagyon fokozatosan növelve az időt vagy az intenzitást, úgy, ahogy az erőnlét alakul, ahogy a szervezet teljes állapota azt engedi. Senkinek se jó az, ha megerőlteti magát egy gyors felfelé futással már az első edzésnél, meg a kedve is elmegy tőle, ha végletesen kifullad.

Kinek ajánljuk a lépcsőzést?

A járni tudó kisgyerektől kezdve 100 éves korig, sőt azon felül is ajánlható mindenkinek- csak éppen tisztában kell lenni életkorunkból, állapotunkból fakadó korlátainkkal. Mindenki annyit haladjon felfelé a lépcsőkön, amennyi segíti, és nem rombolja egészségét, hiszen ez a sport egy meglehetősen intenzív mozgásforma, nagy tudatosságot igényel.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

A „Lépcsőn járj, tovább élsz!” címmel egy fantasztikus kvízjátékot indítottunk, mert hisszük, hogy a  feljebb említett felhívás, nem üres szlogen. A gyaloglás által fittebbek leszünk, javul a közérzetünk és elindulnak testünkben a gyógyító folyamatok. Így hosszú távon ez sok-sok megnyert évet jelenthet.

Teszteljétek magatokat ti is, hogy mennyire vagytok egészségtudatosak és aktívak a mindennapokban!

Töltsétek ki a „10 kérdés – 10 válasz” egészségvédő kvízünket, és nyerjétek meg értékes ajándékaink egyikét!

Nyeremények:

Fődíj: Decathlon utalvány 20.000 Ft értékben

Valamint  

3 db telefontartó karpánt

3 db Összefogás XI. Sportegyesület ajándékcsomag

A játékszabályzatot ITT lelitek!