Mire szeretnél keresni?

Futás, terepfutás

Mit érdemes róla tudni?

A futás remek családi sportolási forma, hiszen nincs nagy eszközigénye, bárhol, bármikor végezhető, könnyen megtanulható, és erőteljes fizikai aktivitást jelent. Az, hogy a gyereknek hol optimális futóedzésekre járni, leginkább a céljaitól és az egyéni adottságaitól függ. A különböző futófelületek ugyanis más-más hatással vannak az izmaidra, a csontjaidra és az ízületeidre, így a fejlődésed jellege is különböző lehet. Futás aszfalton, homokban, rekortánon is lehetséges. Külön kategóriát alkot a terepfutás.

Miért érdemes ezt a sportágat választani?

A futás révén megtanulhatják a gyerekek, hogy gyakorlással és a kitartással sikereket érhetnek el, még akkor is, ha az a valami nehéz dolog. A futás azoknak is nagyon hasznos, akik a csapatsportokban nem jeleskednek, vagy egyszerűen csak nem kedvelik őket. És bár a siker itt az övék, a futás attól még közösségben történik, így ezzel a mozgással az önbizalmukat és a szociális képességeiket is erősíti.

Mikor érdemes elkezdeni?

A hároméveseknek már lételeme a futás, sokszor a szülő azt sem tudja, hogyan érje el, hogy ne fusson annyit a gyerek. Viszont az irányított, adott távig tartó, az már teljesen más. Fiatalabb iskolás korban játékosnak és szórakoztatónak kell lennie. A megfelelő szintű és biztonságos terepfutásra viszont “meg kell érnie” a futónak. Nem csak fejben, de fizikálisan is.

 Miben más, miért vonzó a terepfutás?

Láthatunk sok érdekességet az utcákon is, ám ha erdőbe megyünk futni garantált a vizuális élmény. Amit a természet kínál ezen a téren, a legtöbb futó számára különleges jelentőséggel bír. Ez a sportág a természet közelsége miatt nyugtató hatású, kellemessé teszi a friss levegő és a madárcsicsergés is. Szintén előny, hogy a terepfutás kevésbé monoton, változatosabb a ritmusa is. Itt ugyanis szintemelkedések vannak, köveket, különböző tereptárgyakat kell kikerülni, átugrani.

Milyen veszélyei vannak, mire kell odafigyelni?

Ennél a sportágnál is megvannak a sérülésveszélyek: a gyulladások és a törések általában a leggyakoribbak. De ezek is minimalizálhatóak, ha odafigyelünk arra, hogy a gyerek futócipője megfelelő legyen, emellett fordítsatok nagy gondot a megfelelő és alapos bemelegítésre illetve az edzést követő levezetésre és nyújtásra.

Terepen vagy aszfalton jobb a futás?

Mindkettőnek megvan a maga szépsége. A jó hír viszont az, hogy nem kell csak az egyiket vagy a másikat választanod. Próbáljátok meg variálni a terep- és az utcai futást, hiszen a kettő együtt kiváló kombináció lehet. 

Egyesület Megathlon SE

Egyesület Megathlon SE

A Megathlon Sportegyesület 2015-ben alakult, mely otthont ad minden korosztálynak: óvodások, iskolások, és felnőttek is sportolnak nálunk. Egyesületünk öttusa (úszás, futás, lövészet, vívás, lovaglás) utánpótlás és triatlon utánpótlás neveléssel is foglalkozik....

Egyesület Castor SE

Egyesület Castor SE

Egyesületünk a XI. kerületben, Újbudán található. Úszással, triatlonnal, öttusával és röplabdával foglalkozunk. A csapat jelenlegi formáját  2014-ben nyerte el, de aktívan, Castor SE név alatt csak 2017-ben indult el és azóta folyamatos fejlődésen megy...