Mire szeretnél keresni?

Ritmikus gimnasztika (RSG)

Mit kell róla tudni?

A ritmikus gimnasztika kizárólag női sportág, melyet 1998-as évtől kezdődően ritmikus gimnasztikának hívnak. A balett, a torna és a tánc elemeit egyesíti. A sportágra jellemző a kiemelkedő mozgáskoordináció megteremtése labda, kötél, karika, buzogány, szalag használatával. A versenyzők egyénileg vagy csapatban mérik össze tudásukat. A gyakorlatokat 75-90 másodperces (csapatoknál 135-150 másodperces) kell előadni zenére egy 13×13 méter nagyságú területen.

Mit fejleszt ez a sportág?

A ritmikus gimnasztika az egyik legösszetettebb és legnőiesebb sportág, amelykéziszerei (karika, labda, kötél, szalag) segítségével fejleszti a gyerekek koordinációját, kézügyességét, térlátását és egyensúlyérzékét. Az edzések során fejlődik a helyes tartás, a megfelelő vázizomzat és az ízületi mozgékonyság (hajlékonyság). Ösztönző hatással bír a mentális képességekre is. A koreográfia memorizálásán túl az agy összes területét megdolgoztatja.

Mikor és kinek érdemes elkezdeni?

Legjobb, ha a kislány 3,5 -4 éves korban ismerkedni meg a művészi tornával. A tudatos mozgás elsajátítása – ami folyamatos gondolkodásra és koncentrációra késztet – leghamarabb ebben az életkorban lehetséges. Később is el lehet kezdeni, ha valaki versenyszerűen akar vele foglalkozni, érdemes minél előbb.Iskolás kortól más műfajok is választhatók, amelyekhez a művészi torna ugyanúgy kiváló alapot ad.

Milyen veszélyei vannak?

Ez a sportág fokozottan igénybe veszi az ízületeket, megterheli a szalagokat, a porcot, az ízületi tokot, valamint extrém megnyúlást követel az izmoktól és a szalagoktól is. Tudatos és fokozatos terhelés mellett azonban elkerülhetőek a sérülések.

Milyen felszerelés szükséges?

A kislányodnak szüksége lesz egy tornadresszre, továbbá az életkornak megfelelő öt kéziszerre.

 

Egyesület Dél-Budai Sport Club

Egyesület Dél-Budai Sport Club

Az Dél-Budai SC 2020-ban alakult azzal a céllal, hogy minél több gyermeknek adjon lehetőséget a stresszmentes, felszabadult sportolás élményére. Hiszünk abban, hogy a sport azoké akik űzik, ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy még jobb feltételeket tudjunk...

Egyesület Budai XI SE

Egyesület Budai XI SE

A Budai XI SE 1979-ben Kelenföldi Tömegsport néven alakult meg, egy természetjáró szakosztályos kis egyesületként, majd pedig az évek során felkeltve és befogadva a szabadidősport terén jelentkező lakossági igényeket, folyamatosan bővítette szakosztályai számát. A...