Mire szeretnél keresni?

Torna, szertorna

Balance Akrobatika és Torna Klub

Mit kell róla tudni?

A torna különböző szereken bemutatott gyakorlatokból álló sportág, amelyet férfiak és nők egyaránt űznek. A férfi szertorna gyakorlatai: talaj, gyűrű, korlát, lólengés, ugrás és nyújtó. A női versenyeken is megvan a talaj és az ugrás, további szeretik a gerenda és a felemás korlát. Az egyes gyakorlat fajtákból egyéni versenyeket rendeznek, de a valamennyi gyakorlatot tartalmazó összetett versenyek és a csapatversenyek is a megmérettetés részei.

Mit fejleszt ez a sportág?

A torna egyensúlyt, erőt, hajlékonyságot, ügyességet, koordinációt, állóképességet igénylő sportág. A mozdulatok minden izomcsoportot (karok, lábak, vállak , törzs stb. izmai) megmozgatnak. A sportág fejleszti az önbizalmat és egyéb mentális képességeket akár a figyelem és a fegyelem. A rendszeres edzés hatására megerősödnek az izmaink. Ennek következtében a csontok védettek lesznek a sérülésektől. A fejlettebb izomzat ugyanakkor stabilitást ad, javítja az egyensúlyt és a koordináció.

Miért érdemes ezt a sportágat választani?

A gyerekek életkorának megfelelően épülnek fel a mozgás elemei, fontos szerepet kapnak a nagy- és finom motorikus mozgásokat fejlesztő gyakorlatok. A torna fejleszti gyerekek koordinációját, ügyességét, erejét, rugalmasságát. A különböző mozgáshelyzetek sikeres megoldásaiban, az új helyzetek kipróbálása közben fejlődik önbizalmuk. Minden foglalkozáson lehetősége van a gyereknek átélni az „én csinálom”, „képes vagyok rá”.

Mikor érdemes elkezdeni?

Balance Akrobatika és Torna Klub

A rendszeres, edzés jellegű sport 5-7 éves korban kezdhető el. Addig a játék, a természetben való mozgás igényének kialakítása szükséges. Kisiskolás gyermekek számára jó választás, mert a törzs izomzatát egyenletesen erősíti.

Milyen felszerelésre van szükség?

A lányoknak nagyon ajánlott a tornadressz, és hosszú haj esetén – a balesetek elkerülése érdekében – összekötött haj, fiúknak rövidnadrág és trikó vagy póló. 

Egyesület Balance Akrobatika & Torna Club

Egyesület Balance Akrobatika & Torna Club

Az akrobatikus torna ötvözi a szertorna egyéni elemeit a társas akrobatikus elemekkel (gúlákkal-dobásokkal), egy zenére végrehajtott, koreografált gyakorlatban. A gyakorlatok sikeres kivitelezéséhez szükség van a mozgások finom koordinációjára, pontosságra,...

Egyesület Castor SE

Egyesület Castor SE

Egyesületünk a XI. kerületben, Újbudán található. Úszással, triatlonnal, öttusával és röplabdával foglalkozunk. A csapat jelenlegi formáját  2014-ben nyerte el, de aktívan, Castor SE név alatt csak 2017-ben indult el és azóta folyamatos fejlődésen megy...